De naam Ronse, voor het eerst vermeld als Rotnace (855-873), wijst operation een Belgische of Keltische oorsprong. Deze naam is afgeleid van de nabijgelegen rivier de Ronne met het Keltische achtervoegsel - acum, wat ongeveer "vestiging aan de Ronne" betekent. Entryway de eeuwen heeft hij zowel een Germaanse ontwikkeling met klemtoon operation de eerste lettergreep (Ronse) en Romaanse ontwikkeling kick the bucket de klemtoon bewaard heeft (Renaix), doorgemaakt Luchthavenvervoer Ronse.

Het Ronsisch tongue ontstond onder invloed van Brabantse dialecten, namelijk het zgn. Pajottenlands en, verder nog, onder invloed van het Brussels. Ook enkele gemeenschappelijke klanken met de rollende accenten uit de Denderstreek vallen er in het Ronsisch tongue te horen, terwijl het nochtans nabije West-Vlaanderen, en de typische klanken van de Schelde-en Leie-dialecten van generlei invloed waren. Dat komt, omdat de stad het eindpunt was in een eerste germaniseringsgolf kick the bucket bekend staat als de lijn Ronse - Béthune Pas later kwam het (deels entryway de zee vrijgegeven en herschapen) kustgebied onder Germaanse (remains: Vlaamse) invloed te staan. Men zou er dus uit af kunnen leiden dat de streken ten oosten van de stad mede haar taal en haar uitwisselingen vorm hebben gegeven.

Geschiedenis

Vroege nederzettingen

Vanaf het Paleolithicum werden reeds verschillende heuvels in de Vlaamse Ardennen entryway de mens bewoond. Ook in en rond het Muziekbos zijn sporen van menselijke activiteit gevonden. Maar pas tijdens het Neolithicum is er in Ronse sprake van een permanente nederzetting, pass on vooral gebaseerd was operation landbouw en veeteelt. In 1836 en 1875 werden van een 17-tal grafheuvels of tumuli uit de vroege en midden Bronstijd (ca. 2.100-1.200 v. Chr.) blootgelegd, waaronder twee met urnen met crematieresten in een grafkamer van lokale zandsteen.

Ook in de Romeinse tijd bevond zich operation het grondgebied van Ronse een nederzetting. Dit wordt bevestigd entryway fragmenten van een Romeins bouwwerk kick the bucket als recuperatiemateriaal herbruikt werden in de romaanse gewelven van de Sint-Hermescrypte. Ook zijn er Romeinse munten gevonden operation de Muziekberg en in het Bois Joly daterend uit de 2de en 4de eeuw na Christus. Eind de 5de eeuw werden de Romeinen verjaagd entryway Childerik. Daar waar de Romeinse cultuur de Germaanse bezetting overleefde ontstond de taalgrens.

Views: 4

Comment

You need to be a member of On Feet Nation to add comments!

Join On Feet Nation

© 2024   Created by PH the vintage.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service