Members

Kaiutinsijoittelun merkitys korkealaatuista kotiteatteria luodessa.

Johdanto

Korkealaatuista kotiteatterijärjestelmää luotaessa lopputulokseen vaikuttaa merkittävästi muutkin seikat kuin käytettyjen komponenttien laatu. Kaiutinsijoittelun vaikutus lopputulokseen on merkittävä ja tästä syystä sijoittelun optimointiin kannattaa panostaa. Tässä artikkelissa käymme läpi tiettyjä huomionarvoisia avain seikkoja.

Kotiteatterikaiuttimien sijoittelun perusteet

Tarjolla on tarjolla monenlaisia ”kotiteattereina” markkinoituja kaiutinratkaisuja.  Yksinkertaisimmillaan kotiteatterina markkinoidaan television yhteyteen asennettavaa yksittäistä Soundbar kaiutinta ja toisessa ääripäässä puhutaan kymmeniä yksittäisiä kaiuttimia sisältävistä kokonaisuuksista. Jokaista näistä ratkaisumalleista yhdistää kuitenkin onkyo vahvistin tietty yhteinen nimittäjä = kaiuttimien sijoittelulla on kuultava vaikutus lopputulokseen. Tässä artikkelissa emme paneudu sen yksityiskohtaisemmin soundbar ratkaisuihin vaan termin alkuperäisen tarkoituksen sisältämiin useita kaiuttimia sisältäviin kokonaisuuksiin.

Keski- ja etukaiuttimet:Valtaosa elokuvien ääniraidoista toistetaan järjestelmän kolmen pääkaiuttimen kautta. Itse asiassa pelkän keskikaiuttimen kautta voidaan toistaa jopa 70-80% elokuvan ääniraidasta. Näin ollen kyseisten kaiuttimien laatuun ja sijoitteluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Vasemman ja oikean pääkaiuttimien tulisi mahdollisuuksien mukaan asettua 40-60 asteen kulmaan ja keskikaiuttimen niiden välille yhtälaiselle etäisyydelle molemmista pääkaiuttimista. Kaiuttimet tulisi myös sijoittaa niin, että kaiuttimien akustinen keskipiste (usein kaiuttimen diskanttielementin ja keskiäänielementin välissä) tulisi sijaita pystyakselilla noin 15 asteen sisällä suhteessa kuuntelijan korviin. Usein suuria televisioita käytettäessä keskikaiutin voi ajautua melko alas tai ylös suhteessa tähän tavoitteeseen jolloin suosittelemme mahdollisuuksien mukaan keskikaiuttimen suuntaamista kulmassa joko ylös tai alaspäin kohti kuuntelijan korvia. Pääkaiuttimien osalta kannattaa myös testata kaiuttimien suuntaamista suoraan eteenpäin ja kohti kuuntelupistettä ja valita se kumpi tuottaa itseä miellyttävämmän lopputuloksen.

 

Takakaiuttimet: Surround- ja takakaiuttimet mahdollistavat äänien siirtymisen huoneen pituus ja leveysakselilla. Yleisimmät kotiteatterikokoonpanot sisältävät joko kaksi tai neljä kyseisenlaista tehostekaiutinta. Kaiuttimien sijoitteluun on olemassa standardoidut suositukset joissa sivulle asennettavien surroundkaiuttimien kulmaluvuksi suositellaan 90-110 astetta, eli kyseiset kaiuttimet sijoitetaan joko suoraan kuuntelupaikan sivuille tai hiukan sen taakse. Takakaiuttimien osalta vastaavat kulmaluvut ovat 135-150 astetta. Kaiuttimien asennuskorkeuteen vaikuttaa muutama seikka. Jos olet toteuttamassa Dolby Atmos / DTS-X järjestelmää, niin haluat asentaa kaiuttimet noin 120-140cm korkeudelle. Jos sinulla ei ole aikomusta toteuttaa kuin perinteinen Dolby Digital tai DTS kokoonpano, niin kaiuttimien asennuskorkeus voi olla aina noin 180cm saakka.


Tämä ero johtuu siitä, että Atmos ja DTS-X järjestelmissä ääni voi liikkua myös pystyakselilla, sillä järjestelmä sisältää myös ns. ylä-ääni kaiuttimet jotka optimi tapauksessa asennetaan kuuntelualueen yläpuolelle kattoon. Jotta äänen liikkuminen pystyakselilla tapahtuisi uskottavasti tulee ylä-äänikaiuttimien ja surroundkaiuttimien välillä olla riittävä pystyakselin etäisyys, tästä syystä Atmos ja DTS-X järjestelmiä luodessa ei surroundkaiuttimia kannata nostaa liian korkealle koska se vaikuttaa negatiivisesti tähän efektiin.

 

Subwoofer: Kaikki Dolby tai DTS koodatut elokuvat, TV-sarjat yms sisältävät niin sanotun LFE kanavan joka käytännössä on erikseen aineistoon miksattu vain bassotaajuuksille varattu ääniraita. Näiden taajuuksien toistamiseen käytetään yleisesti erillistä subwooferia, eli kaiutinta joka on suunniteltu lähtökohtaisesti toistamaan vain matalia taajuuksia. Tämä mahdollistaa pienempien pääkaiuttimien käytön, koska kyseisten kaiuttimien ei tarvitse toistaa matalia taajuuksia ja parhaissa tapauksissa tasaisemman taajuustoiston kuuntelupaikalla jos subwoofer voidaan sijoittaa optimaaliseen paikkaan. Subwoofer ei ole pakollinen komponentti kotiteatteria luodessa, mutta useissa tapauksissa se tuo uusia ulottuvuuksia toistoon.

 

Atmos tehostekaiuttimet:Kuten aikaisemmin mainitsimme, Genelec kotiteatteri niin Dolby Atmos lisää äänitteisiin myös pystyakselilla liikkuvat äänet. Tämän efektin toistamiseen tarvitaan Atmos tehostekaiuttimet tai pääkaiuttimet jotka sisältävät kyseisen ominaisuuden yhdysrakenteisena. Optimaalisessa tilanteessa voit asentaa joko kaksi, neljä tai kuusi tehostekaiutinta tilan kattoon, mutta mikäli tämä ei ole mahdollista, niin markkinoilla on myös ns. Atmos yhteensopivia lisämoduleita jotka voidaan asentaa järjestelmän pääkaiuttimien päälle ja jotka lähettävät äänen kulmassa kohti huoneen kattoa. Ajatuksena tässä on se, että ääni heijastuisi katosta takaisin kohti kuuntelupaikkaa ja loisi näin illuusion kuuntelupaikan yläpuolelta tulevista äänistä. Tämän version toiminta riippuu huomattavasti enemmän tilan mittasuhteista ja pintamateriaaleista kuin varsinaisia kattoon asennettavia tehostekaiuttimia käytettäessä.

 

Kaiuttimien asennuspaikoista voit katsoa lisää ohjeita kirjoittamistamme artikkelista ”Dolby Atmos” ja ”Näin säädät kotiteatterisi”.

 

Yhteenveto

Korkealaatuisen kotiteatterin kasaaminen voi toisinaan tuntua uuvuttavalta taakalta, mutta tiettyjä perus periaatteita seuraamalla onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen on täysin mahdollista. Mikäli oma mielenkiinto ja usko kykyihin ei riitä niin yrityksemme IDEAALI Tec on aina valmis auttamaan ja tarvittaessa voit tilata meiltä niin tuotteet, suunnittelun kuin asennuksen avaimet käteen periaatteella.

Views: 3

Comment

You need to be a member of On Feet Nation to add comments!

Join On Feet Nation

© 2024   Created by PH the vintage.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service